Østjyllands Spisekammer (only available in Danish)

 

 

Østjyllands Spisekammer er et samarbejde mellem Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup og FOOD, som sætter fokus på små og mellemstore fødevarevirksomheder i Østjylland. Projektet hører under EU’s Grøn Vækst-pulje, og er støttet af NaturErhvervsstyrelsen, Region Midtjylland og kommunerne i Business Region Aarhus.

Projektets formål er at inspirere, kompetenceudvikle, motivere og skabe nye relationer mellem fødevarevirksomhederne. Helt konkret arbejdes også imod en realisering af 40 nye arbejdspladser, 10 nye produkter på markedet og mindst 5 nye processer for udvikling, produktion eller salg af fødevarer. For at opnå dette tilbydes tre grene af aktiviteter; demonstrationer, netværk og udvikling.

 

Demonstrationer

Demonstrationsaktiviteterne fokuserer på formidling af ny viden om nye metoder, processer og teknologier inden for fødevaresektoren, særligt ny og forbedret produktion af kvalitetsfødevarer. Et eksempel er en workshop afholdt i samarbejde med Future Food Innovation, som stillede skarpt på idégenerering og produktudvikling for små og mellemstore virksomheder. Med Samsø Bær som case blev der diskuteret, fremlagt idéer og udviklet nye produkt-prototyper, som efterfølgende blev testet og bedømt af både en jury og almindelige gæster på Food Festival. Der forventes at forløbet vil munde ud i et nyt produkt i løbet af den næste sæson.

https://www.youtube.com/watch?v=M4xktiYYark

 

Netværk

De netværksrelaterede aktiviteter sigter mod at ruste virksomheder til på hver deres måde at blive bedre til at målrette, formidle og sælge deres produkter, m.v. Et eksempel på denne type arrangement var et arrangeret i samarbejde med AgroTech, hvor Gastronomisk Undergrund (et arrangement, hvor unge konditor- og kokketalenter får lov til at udfolde sig uden køkkenchef og retningslinjer) for en aften handlede om små og mellemstore virksomheder og deres produkter fra området. Kokkene fik frie hænder til at eksperimentere og præsentere produkterne. Dette skabte menuen for en netværksaften med både producenterne og aftagere rundt om bordet. På baggrund af denne aften opstod et større kendskab, en stærkere relation og flere en seks nye afsætningsaftaler.

 

Udvikling

Formålet med udviklingsaktiviteterne er at styrke de østjyske fødevarevirksomheders nuværende eller fremtidige udviklingsprojekter, særligt ved at fokuserer på de kompetencer som er nødvendige for at starte og drive disse. En af disse udviklingsaktiviteter har været et samarbejde med en østjysk producent og fødevarevirksomhed, som havde fået øjnene op for de gode egenskaber ved den gamle kornsort Sort Havre. Virksomheden har været tilknyttet et produktudviklingsforløb, som har klædt den på til at kunne bruge den sorte havre til andet end havregryn samt fået et historisk indblik i tidligere tiders udbytte og brug af kornsorten. Forløbet har ledt til lanceringen af en ny produktserie af 1-kilos poser samt anvendelse af produktet i produktion ved andre østjyske fødevarevirksomheder. Derudover forhandles pt. om en større aftale med en stor supermarkedskæde til egenproduktion i bagerier.

 

Publikationer

Østjyllands Spisekammer, virksomhedscases

Husholdning på de østjyske øer

Best Practice Guide - iscenesættelse af din virksomhed

Vildt i de østjyske gryder

Spring foran i køen - inspiration til din afsætning

Viden er vejen til vækst

Østjysk madkultur

Inspirationsmateriale - Gamle danske husdyrracer

Inspirationsmateriale - Gamle danske plantesorter

Inspirationsmateriale - Særlige østjyske opskrifter