Velkommen til Planteløftet 2024 - gratis inspiration til offentlige køkkener, online!

Fælles for Planteløftets 2024's webinarer er det faglige fokus: Vi kigger ned i gryderne og taler om konkrete teknikker og metoder til at inkludere flere økologisk planter i de daglige måltider, når Trine Krebs er værtinde på 10 live webinarer fra offentlige køkkener i forskellige dele af Danmark.

Det er ikke altid nok at maden er indbydende, sund og velsmagende. Og derfor kommer webinarerne både til at handle om konkrete retter og opskrifter, men også om ledelsesudfordringer ved menuændring,  samt kommunikation med spisere, måltidsværter, politisk ledelse, navngivning af retter og arbejdsglæde.

Formålet er nemlig, at vi deler erfaringer, og at vi sammen sætter fokus både på det, der går nemt og det, der er svært.

Du kan se med direkte fra dit professionelle køkken, stille spørgsmål og få ny inspiration, fifs og planterige værktøjer med Planteløftets webinarer, når vi går live fra kl. 13.00 til cirka 14.00 fra 10 af landets mest planterige offentlige køkkener...

Brug hele råvaren: Når grøntsagerne spiller førsteviolin i børnenes mad 

Dato: 21. marts kl. 13.00-14.00

Bevægelsesbørnehuset, Aarhus Kommune

Restebouillon og kål fra top til tå – find velsmag i de råvarer du alligevel har køkkenet. 

Køkkenet i Børnebevægelseshuset går ikke på kompromis med hverken økologi, smag eller ernæring til deres omkring 110 vuggestue- og børnehavebørn. Alt mad laves fra bunden og køkkenet bruger hele råvaren: Fra stilk til blomst, til blad, som syltes, fermenteres, tørres eller noget helt tredje. Det mindsker ikke bare madspild men holder også budgettet på et fornuftigt niveau. Lær hvordan den grønne råvare sættes i centrum – og smager af det den er.  

Webinaret er afholdt. Se med næste gang 17. april!

På rundrejse i Herlev og Gentofte hospitals grønne retter

Dato: 17. april kl. 13.00-14.00

Ernæringsenheden Herlev og Gentofte Hospital, Region Hovedstaden

Humuslykke og medbestemmelse giver energi til grønne patientmåltider. 

Kom med, når vi dykker ned i Herlev og Gentofte hospitals grønne retter. Hospitalet serverer dagligt cirka 850 måltider og medarbejderne inddrages aktivt i udvikling af de grønne retter og snacks. Vi tager på en rejse i a la carte retter og mellemmåltider på patientmenukortet, hvor hospitalet har fokus på det grønne - lige fra humus til grøntsagsfrikadeller og rød linsesuppe, og som noget nyt i 2024: mellemmåltider baseret på bælgfrugter.  

Tilmeld webinar her

Knæk koden til grønnere smørrebrød med teamet fra rådhuskantinen i Hjørring

Dato: 2. maj kl. 13.00-14.00

Rådhuskantinen, Hjørring Kommune

Når den grønne ret i høj grad er et førstevalg og den grønne dagsorden er en holdsport.

Omlægningen til et grønnere køkken har ikke alene udfordret men også sammentømret teamet i Hjørring Rådhus kantine, som hver dag sammen arbejder hen imod et endnu grønnere køkken. Holdet serverer dagligt mere end 250 kuverter til frokost og særligt det grønne(re) smørrebrød har de knækket koden til så det på bedste vis supplerer resten af det grønne køkken, hvor der skues ned for kødet og op for velsmagen med hjemmebagt brød og planterige varme retter. Lær hvordan når vi sender live fra Hjørring.

Tilmeld webinar her

Bælgfrugter i Børnehøjde

Dato: 16. maj kl. 13.00-14.00

Børnehuset Mælkevejen, Randers Kommune

Fra boller til bolo - bælgfrugter i alle retter til børn.

Kom med, når Børnehuset Mælkevejen i Randers deler ud af erfaringer med at omstille til et grønt institutionskøkken, som dagligt serverer mad til omkring 120 vuggestue- og børnehavebørn. Hos Mælkevejen spiller bælgfrugterne en helt særlig rolle i alle måltider – faktisk så meget at børnene foretrækker eftermiddagsboller med, frem for uden bælgfrugter.

Tilmeld webinar her

Alle kneb gælder når de mange ansatte spiser frokost på Caféerne Odense Kommune

Dato: 11. september kl. 13.00-14.00

Caféerne Odense Kommune

Kød-drys, krydderier og masser af bælg.

Cafeerne Odense Kommune skal ramme bredt og tilfredsstille mange forskellige smagsløg, når deres syv personalekantiner dagligt serverer frokost til ca. 500 ansatte fra vidt forskellige afdelinger. Deres grønne mad er i rivende udvikling, og de holder fast i de nye metoder, de lærer sig på vejen: et nyttigt våben er kød-toppings og velkendte retter såsom boller i karry eller den klassiske bolognese – med et grønt twist. Kom med når køkkenet deler ud af, hvordan de aldrig går på kompromis med smag, men tør at udforske planterigets mange egenskaber. 

Tilmeld webinar her

Allround planteerfaring giver madglæde hos de ældre

Dato: 2. oktober kl. 13.00-14.00

Plejehjemmet Bispebjerghjemmet, Københavns Kommune 

Toppings, genkendelighed og gennemsigtighed er nøgleordene hos Bispebjerghjemmet.

Bispebjerghjemmet er med sit guldmærke i økologi garvede i at servere grønnere retter og det at tænke grønt. Se med når køkkenet deler ud af deres tips til at strække øko-kødet så langt som muligt for eksempel ved at basere køkkenets farsbrød på 50% bælgfrugter. Smagen er i højsædet, når køkkenet laver grøn mad til plejehjemmets 90 beboere, og de har særlig fokus på et væld af lækre toppings, der fuldender spiseoplevelsen.

Tilmeld webinar her

Cool plantemad til unge under uddannelse

Dato: 10. oktober kl. 13.00-14.00

CELF Kantiner, Center for Erhvervsrettede Uddannelser, Lolland Falster

Grønne snacks, “Magic water”, toasthjørnet og meget mere rykker den grønne dagsorden hos CELF.

CELF kantine laver hver dag mad til 300-400 elever og medarbejdere på erhvervsskolerne på Lolland Falster. I løbet af det sidste halvandet år har køkkenet skåret al halv- og helfabrikata væk og laver nu alt fra bunden for at sikre de unge det bedst mulige udgangspunkt for læring og trivsel. Men hvordan sammensætter man sin grønne kantine, så de unge også synes det er cool og rent faktisk smager godt? Det giver CELFs køkkenbuddet på her! 

Tilmeld webinar her

Pædagogik og madmod styrker de grønne måltider

Dato: 23. oktober kl. 13.00-14.00

Børnehuset Hørgården, Roskilde Kommune

Jord under neglene og krydret mad giver madmod til børn.

Hos Børnehuset Hørgården har der i flere år været grøn mad på menuen, og køkkenet har stort fokus på, at de 75 børn er med fra jord til bord. Børnehuset har succes med, at børnene sammen med pædagogerne, r, høster og smager deres egne grøntsager og krydderurtersom for eksempel tilberedes over bål - og det gør børnene madmodige. Få del i børnenes madmod og begejstring for kapow på smag og krydderier i grønne supper, gryderetter, frikadeller og snacks.

Tilmeld webinar her

Mos, bag, kog og steg med bælgfrugter i patientkøkkenet

Dato: 5. februar 2025 kl. 13.00-14.00

Patientkøkkenet, Randers Regionshospital

Grøn stolthed og fokus på formidling af grønne retter giver pote hos patienter og medarbejdere på Regionshospitalet i Randers.

Hver dag laver patientkøkkenet omkring 750 døgnkostmåltider til indlagte på Regionshospitalet i Randers. Køkkenet har, som frontløber for grønne offentlige køkkener, særlig god erfaring med hvordan bælgfrugter ikke bare er en essentiel proteinkilde i vegetarretterne – men også kan tilføje næring, konsistens og mæthed alle andre steder: Både søde snacks, kartoffelmos, saucer og meget andet. Se med og lær hvordan!

Tilmeld webinar her

Grønne retter som varmer hos de ældre

Dato: 12. marts 2025 kl. 13.00-14.00

Engsøgård Plejehjem, Aarhus Kommune

Grønne supper, urtedeller, gryderetter og grøntsagslasagne rykker på plejehjemmet. 

I køkkenet på plejehjemmet Engsøgård er personalet ikke bange for at prøve kræfter med nye ingredienser. Køkkenet har særlig succes med grønne deller lavet på en bund af grøntsager, gryn, bælgfrugter og masser af urter. Plejehjemsbeboerne nyder når køkkenpersonalet tryller grøntsagsrester om til de skønneste grøntsagssupper, der for eksempel jævnes med linser og får en cremet fylde af flødeost. Se med når vi dykker ned i køkkenets tilgang til at få mere grønt ned i køkkenets varme retter.

Tilmeld webinar her